loading
Adresse:
Jægerbakken 2, 3600 Frederikssund
Ring til os:
+45 26 28 46 50
Åbent:
Arbejdstid: Man-Fre: 7:00 - 15:00pm
Kontortid: Man-Fre: 7:00 - 18:00pm
Kontakt OsUdskiftning af eltavle & HPFI-relæ

Er din el-installation ulovlig?

Ifølge dansk lovgivning skal alle danske boliger skal være forsynet med et HPFI-relæ. Relæet sikrer din husstand mod elektriske stød og brandudvikling ved en elektrisk fejl.

Installationen af et HPFI-relæ sikrer dig mod, at dine hvidevarer og elektroniske apparater bryder sammen, hvis der kommer overgang i strømmen. Det gamle HFI-relæ er ikke længere tidssvarende, og du risikerer, at din forsikring afviser at dække en potentiel skade.

Få udskiftning af eltavle til en tidssvarende

Vælger du ikke at få foretaget udskiftning af eltavle til et tidssvarende HPFI-relæ, og din husstand brænder ned på grund af en el-brand, så er konsekvenserne uoverskuelige. Dit forsikringsselskab kan, med udgangspunkt i lovgivningen, nægte at udbetale skadeserstatning, såfremt det er beviseligt, at ulykken kunne være undgået, hvis husstanden havde installeret et HPFI-relæ, som lovgivningen foreskriver at man skal have.

Et gammelt HFI-relæ er ikke bygget til at fornemme en overgang i dine nyere elektroniske apparater af denne spænding. HFI-relæet vil derfor ikke reagere eller slå fra, når der sker en fejl i f.eks. din vaskemaskine, tv, ovn eller børnenes spillekonsol. HPFI-relæet er derimod bygget til at reagere på overgang fra moderne elektroniske apparater, og vil derfor også slå fra, hvis overgangen har jævnstrøm. Ved at installere et HPFI-relæ du dækket helt ind, hvis uheldet skulle være ude.

Skulle der forekomme en overgang i en af installationerne i din husstand, vil HPFI-relæet slå fra og sikre, at strømmen ikke løber ud i ledningerne. Har du stadig et gammelt HFI-relæ installeret, vil du kunne mærke, at strømmen løber igennem dig, ved at det sitre i fingrene, imens strømmen passerer din krop.

Dit gamle HFI-relæ kan derfor være decideret farligt. Reagerer dit relæ ikke på overgang fra moderne elektroniske apparater overstiger fejlstrømmen 30 mA og strømmen, der løber igennem din krop, vil føles som et voldsomt slag over fingrene. Denne mængde strøm kan være farligt for mennesker, og for personer med dårligt hjerte kan dette medføre til et hjertestop. Det er derfor yderst vigtigt at få lavet en udskiftning af eltavle hvis man har en gammel installation.